Learn First Aid News Astro Awani: Ketua SJAM Melaka Tengah lakukan CPR selamatkan pemain badminton

Astro Awani: Ketua SJAM Melaka Tengah lakukan CPR selamatkan pemain badminton

MELAKA: Tindakan pantas Ketua St John Ambulance Malaysia (SJAM) Melaka Tengah Kristil Tan Ai Teng melakukan prosedur resusitasi kardiopulmonari (CPR) berjaya menyelamatkan nyawa seorang pemain yang rebah secara tiba-tiba dipercayai akibat serangan jantung, ketika pertandingan badminton di Durian Daun di sini, semalam.
Tan, 55, berkata insiden pada 9 malam itu berlaku ketika berlangsungnya perlawanan suku akhir acara beregu lelaki veteran yang disertai pemain berusia 55 tahun itu yang mewakili Institut Pengajian Guru Malaysia (IPG) Kota Bahru, Kelantan.

Beliau yang ketika itu bertugas sebagai pengarah teknikal acara badminton sempena Karnival Permainan Antara Staf (KAPAS) IPG, terdengar jeritan meminta tolong di tepi gelanggang.

Secara spontan saya meluru ke arah lelaki itu yang telah rebah dan dikatakan sebelum itu dia meminta kebenaran untuk berehat sebentar lalu duduk bersandar di dinding.
“Saya dapati dia seperti terkena serangan jantung dan tanpa berlengah saya terus melakukan CPR sambil menyuruh pelajar yang juga sukarelawan bertugas mengambil alat AED (defibrilator luaran automatik) di dalam kereta saya,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Menurut Tan seorang lagi staf dari IPG Ipoh, Perak turut membantunya melakukan CPR sebelum beliau melakukan prosedur pertolongan cemas menggunakan alat AED, sementara menunggu ambulans tiba.
Pensyarah Unit Kokurikulum di IPG Durian Daun itu, berkata beliau amat bersyukur dapat membantu menyelamatkan nyawa lelaki berkenaan yang kemudian dihantar ke Hospital Melaka untuk rawatan lanjut dan dimaklumkan kini berada dalam keadaan stabil.
Katanya setelah selesai memberikan bantuan baru beliau berasa sebak kerana teringatkan peristiwa ketika usianya sembilan tahun apabila mendiang ayahnya meninggal dunia akibat serangan jantung.
“Jika waktu itu saya mempunyai ilmu pertolongan cemas dan mampu melakukan CPR secara betul, mungkin dapat menyelamatkan nyawa ayah saya.
“Sehubungan itu, saya berpendapat masyarakat perlu mempunyai ilmu pertolongan cemas untuk membantu sesiapa sahaja yang berdepan keadaan sama,” katanya yang lebih 35 tahun bersama SJAM .
Tan berkata CPR merupakan kaedah pertolongan cemas asas yang membantu mengembalikan pengaliran darah dan kadar oksigen mencukupi ke paru-paru, otak serta organ penting lain sekali gus mampu menyelamatkan nyawa
Beliau yang juga pengadil teknikal di bawah Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dan berpengalaman berada di kejohanan badminton antarabangsa seperti Olimpik Tokyo dan Sukan Komanwel Birmingham, mengakui kejadian kecemasan seumpama itu pertama kali dihadapinya sewaktu bertugas dalam sukan badminton.
— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Oriental Daily: 男子羽球场昏倒心率失常 圣约翰指挥官用AED急救挽一命Oriental Daily: 男子羽球场昏倒心率失常 圣约翰指挥官用AED急救挽一命

发布于 2023年01月29日 16时46分 (马六甲29日讯)“当发现该名男子恢复生命迹象时,我流泪了,因为想起9岁时,我的父亲心脏病发,但当时没有人懂得急救,所以我一直都希望能有更多人学习急救的知识,也希望我国的体育场尽快增设自动体外除颤器(AED)设备……” 昨晚由师范学院在马六甲东街纳羽球馆举办的一场羽球赛中,发生参赛者在比赛中途休息时,倒在地上不省人事的事件,在场负责监督的讲师兼大马圣约翰救护机构马六甲中央县指挥官陈爱婷,马上施救。 她接受《东方日报》访问时指出,上述事件是于昨晚9时发生,该名55岁的八强男参赛者,当时他因为感到身体不适,而向裁判要求暂时休息。 Read more here